PROFESORI DIN ȘCOALA GIMNAZIALĂ SPECIALĂ TÂRGOVIȘTE DISEMINEAZĂ EXPERIENȚELE ERASMUS +
2 min read
”Project-Based Learning (PBL): Make Students’ Learning Real and Effective!”
În anul al III-lea de acreditare Erasmus+, trei cadre didactice de sprijin de la Școala Gimnazială Specială Târgoviște: Stoica Magdalena Mariana, Ilie Irina Anne Marie și Ștefan Petruța au participat la cursul ”Project-Based Learning (PBL): Make Students’ Learning Real and Effective!”, derulat în Valencia, Spania, în perioada 17-22 martie 2025, împreună cu 8 profesori din Croația, Belgia, Italia și Bulgaria.
Cursul ”Învățare bazată pe proiect (PBL): Faceți învățarea elevilor reală și eficientă!”, susținut de Europass Teacher Academy, a avut ca și obiective:
- înțelegerea PBL ca o modalitate de învățare colaborativă, bazată pe o înțelegere profundă a subiectelor;
- încorporarea subiectelor curriculare din orice disciplină în PBL;
- obținerea de indicii și instrumente pentru a motiva studenții și pentru a le spori competențele cheie;
- implementarea cu încredere a PBL în clasele noastre și/sau în comunitățile școlare;
- crearea unor planuri de lecție PBL detaliate, eficiente și ușor de gestionat;
- promovarea gândirii critice, a autonomiei, a colaborării și a mai multe abilități din secolul XXI
În (PBL), elevii își dezvoltă cunoștințe și abilități profunde, prin implicarea în activități de învățare colaborativă, într-un context semnificativ condus de elevi, în mediul înconjurător. PBL poate fi folosit în orice materie, este ușor de implementat, având o structură clară ce facilitează invățarea prin utilizarea unor strategii și instrumente practice.
Profesorul construiește PBL și moderează activitatea elevilor, cultivând autonomia, încrederea, entuziasmul, automotivarea, responsabilitatea dar și gândirea critică.
În realizarea PBLs-au utilizat aplicații digitale, precum TedEd, Classroomscreen, Gooschase, Kahoot, Quizziz, Padlet.
Provocările lingvistice, strategiile de lucru, metodele și tehnicile utilizate pe parcursul cursului au îmbobățit experiențele profesionale, oferind noi oportunități în recuperarea și reabilitarea elevilor cu CES integrați în școala de masa.