Mesajul deputatului Radu Popa, de Ziua Națională a României
2 min read
1 Decembrie este resursa națională de patriotism. Din creuzetul acestui ideal a triumfat convingerea fermă a unei generații: prin unire, România devine puternică, traversează și rămâne deasupra mizelor de grup.
Unirea de la Alba Iulia nu înseamnă doar celebrarea unui moment din istoria noastră ci prelungirea în actualitate a unei stări de spirit, a unui vis care înflăcărează un popor.
De aceea, simbolistica horei are alte valențe în acest peisaj. E hora unirii speranțelor. Ea anunță unitatea de acțiune a tuturor participanților și consensul lor-asumat prin gesturi și prin fapte-de a conduce efortul comun spre victorie. Forța cercului în care se ține hora devine, astfel, amplificată din puterea celor care o compun. Este si acesta un am alt mesaj al simboliticii pe care o degajă ziua unirii: nădejdea forței născută din lucrul în echipă.
1 Decembrie nu este doar o poveste din trecut pe care niște politicieni să o menționeze în discursuri bianuale. Cu un spirit nu îți faci selfie, cum spunea un profesor pe care îl prețuiesc.
Unirea este un proiect despre viitor, este testamentul național care transcede fiecare generație, se naște în fiecare iarnă și înconjoară-ca o roată de foc-toții fiii acestui popor, din decembrie în decembrie.
Să nu uităm contextul în care generația unirii a fost chemată să își îndeplinească destinul. Acum 103 ani era pandemie. Dar forța unității a înfrânt și temerile și virușii.
Gripa spaniolă, care nimicise fronturile primului război mondial, ucisese 10% din populația de atunci a României. Dar preoții, soldații și țăranii români au știut că misiunea lor era mai importantă decât ei înșiși. Prețul unirii era Unirea însăși, un ideal demn de orice sacrificiu.
De aceea, astăzi mai mult decât oricând, noi avem obligația să-i cinstim pe cei care nu au așteptat vremuri bune ca să lupte pentru demnitate națională. Ei trăiesc în inimile noastre cu speranța că sacrificiul lor suprem nu a fost “pentru o lopată de rumenă pâine, nici pentru pătule, nici pentru ogoare, ci pentru văzduhul tău liber, de mâine”…
Sursa foto:
dambovita24