30 aprilie 2025

24breakingnews

Știri de ultimă oră

Mesaje capcană trimise în numele Poștei Române, al unor bănci și ale unor firme de curierat! Sfatul autorităților

2 min read
Spread the love

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică(DNSC) avertizează asupra mesajelor capcană trimise în numele Poştei Române, al unor bănci și al unor firme de curierat. DNSC a transmis o serie de recomandări în ceea ce privește aceste capcane.

 

 

 

„Voi ce mesaje-capcană ați mai întâlnit în ultimul timp?
Haideți să vedem ce mai primim noi la DNSC, din fericire, de la utilizatori care au sesizat că mesajele primite reprezintă de fapt capcane ale infractorilor cibernetici. Mulțumim celor care ne notifică zilnic despre astfel de tentative!
Încă de la jumătatea lunii ianuarie am intrat în perioada reducerilor de iarnă, iar atacatorii adoră să se folosească de acest context pentru a-și perfecționa scenariile de atac.

Astfel, am primit, sau poate vom primi, în această perioadă, e-mail-uri, sms-uri sau poate chiar mesaje pe social media de la atacatori care impersonau bănci, servicii online, retaileri, servicii de curierat sau chiar autorități ale statului, din ce în ce mai bine scrise în limba română, așa cum se poate observa în imaginile atașate. Din fericire, aceste texte nu sunt totuși 100% corecte, dar pot induce în eroare, mai ales dacă acționăm în grabă.
– Nu dați curs cerințelor din mesaje nesolicitate și evitați accesarea de link-uri sau descărcarea de atașamente, fără să le verificați cu o soluție de securitate în prealabil!
– Verificați întotdeauna sursa reală a mesajelor recepționate (dând click pe expeditor în clientul de mail sau verificând această informație în header-ul mailului), înainte de a acționa. Atunci când ceva pare suspect, verificați transmiterea mesajului cu expeditorul, pe un canal de comunicare diferit.
– Organizațiile din zona financiar-bancară nu vă vor trimite niciodată mail-uri care conțin link-uri pentru actualizarea sau verificarea datelor de autentificare sau cu caracter personal.
– Nu vă autentificați niciodată în aplicația de internet banking folosind un link primit prin SMS sau e-mail și nu accesați link-uri promovate de tip advertising. Folosiți doar aplicația instalată pe mobil sau tastați adresa URL într-o nouă pagina web.

Antrenați-vă pentru a detecta și evita principalele amenințări din online pe https://sigurantaonline.ro, acolo unde vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele! Un proiect de awareness derulat de DNSC, Asociația Română a Băncilor și Poliția Română, alături de companii importante din mediul privat”, a transmis Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică

Sursa foto:
DNSC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *