22 iunie 2025

24breakingnews

Știri de ultimă oră

Cazul profesorului de sport din Târgoviște: Când tăcerea devine complice / Reacția autorităților

4 min read
Spread the love

Un nou caz grav de abuz asupra unui minor zguduie comunitatea din Târgoviște. Un bărbat în vârstă de 36 de ani, profesor de sport la Școala Coresi Târgoviște și antrenor al echipei de volei din cadrul unității de învățământ, a fost reținut de polițiștii din Târgoviște, în urma unei anchete desfășurate sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște.

Potrivit informațiilor oficiale, în perioada august 2024 – aprilie 2025, bărbatul ar fi întreținut relații intime cu o minoră în vârstă de 16 ani, fostă elevă și jucătoare în echipa de volei pe care o antrena. La data de 12 mai, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, iar pe 13 mai a fost prezentat în fața magistraților, care au decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz.

Aceste comportamente NU trebuie ascunse

Indiferent de rezultatul final al anchetei, ceea ce trebuie spus răspicat este următorul adevăr: atunci când apar astfel de suspiciuni, ele nu trebuie ascunse, întârziate, tratate „intern” sau „cu discreție”.

Orice comportament abuziv, orice relație inadecvată între un adult în poziție de autoritate și un minor trebuie expus public și raportat imediat. Nu există justificări. Nu există „să nu stricăm imaginea instituției”. Nu există „hai să vedem dacă trece”.

Fiecare zi de tăcere e o zi de risc în plus pentru alți copii. Fiecare încercare de mușamalizare înseamnă o palmă peste vocea victimelor și o invitație pentru agresori să continue.

Nu e suficient doar să reacționeze justiția

Instituțiile trebuie să reacționeze ferm. Dar și societatea – părinții, colegii, profesorii, conducerea școlilor – au o responsabilitate clară: să nu tacă. Să semnaleze. Să susțină victimele. Să nu închidă ochii.

A proteja copiii înseamnă a nu mai tolera „discuțiile pe la colțuri” și a transforma orice suspiciune rezonabilă într-o alertă serioasă. Pentru că prevenția începe cu, curajul de a vorbi.

Reacția Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița

„Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița condamnă ferm orice formă de abuz comisă de personalul didactic sau care are legătură cu instituțiile de învățământ, înregistrând cu profundă tristețe cazul profesorului cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol, mediatizat astăzi, 14 mai 2025.

Echipa ISJ Dâmbovița își exprimă profunda preocupare și transmite colegilor directori să sporească vigilența și să întărească mecanismele legale pentru prevenirea formelor de violență sau abuz în mediul educațional.

În urma înregistrării acestui caz grav de agresiune asupra unui elev, ne reafirmăm angajamentul pentru asigurarea unui spațiu sigur și protejat pentru toți copii și elevii.

În acest sens, au fost luate următoarele măsuri imediate:

– demararea unei anchete interne, la nivelul unității de învățământ, în colaborare cu autoritățile competente și suspendarea de la clasă a profesorului cercetat, în conformitate cu legislația în vigoare,

– implementarea unor măsuri suplimentare de prevenție și popularizarea mecanismelor de raportare sau sesizare anonimă și sesiuni de informare pentru elevi, părinți și cadre didactice,

– punerea la dispoziție pentru minorul afectat și alți copii și elevi, care au luat la cunoștință despre caz a sprijinului consilierilor școlari, astfel încât cei afectați să primească suport psihologic.

Din verificările noastre, la nivelul conducerii unității de învățământ preuniversitar nu au fost depuse sesizări sau reclamații cu privire la eventuale abateri sau comportamente abuzive ale cadrului didactic, în relațiile profesionale cu elevii claselor la care a predat.

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița asigură transparență în acest proces și va furniza informații actualizate despre evoluția cazului și acțiunile întreprinse, în condițiile protejării victimei minore și cu scopul prevenirii repetării unor astfel de cazuri”.

„𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢 – RESPECTUL NU E OPȚIONAL

 În fiecare zi, cetățenii interacționează cu școli, primării, spitale, direcții sau alte autorități. Dincolo de hârtii și funcții, aceste #instituții au datoria să fie aproape de oameni, să răspundă cu respect, empatie și responsabilitate.
De asemenea, uneori suntem cutremurați de faptul că aflăm târziu că semeni de-ai noștri, aflați în slujba cetățeanului, care ar trebui să protejeze, rănesc. Iar copiii, cei mai vulnerabili dintre noi, au nevoie de mai mult decât cuvinte: au nevoie de reacție, de curajul comunității și de implicarea noastră.
𝐍𝐮 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝 𝐝𝐞𝐨𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞.
Dacă vezi un abuz, o nedreptate sau un comportament abuziv într-o instituție publică – spune. Semnalează. Tăcerea nu ajută pe nimeni. Ba dimpotrivă: lasă răul să continue
𝐍𝐮 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐩𝐭𝐚 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐛𝐮𝐳𝐮𝐥𝐮𝐢. 𝐍𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐞 𝐜𝐮 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚.
𝐕𝐚 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐞𝐬𝐜 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐮 𝐜𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐧- 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐯𝐢𝐧 𝐬𝐢 𝐩𝐥𝐞𝐚𝐜𝐚! 𝐃𝐚𝐫 𝐬𝐭𝐢𝐮 𝐜𝐚 𝐧𝐮 𝐯𝐨𝐢 𝐫𝐚𝐦𝐚𝐧𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐚𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥 𝐯𝐫𝐞𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐢𝐧 𝐟𝐚𝐭𝐚 𝐚𝐛𝐮𝐳𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐢 𝐚 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭𝐢 𝐢𝐧 𝐬𝐮𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭𝐚! 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚 𝐭𝐚𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐮 𝐢𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚 𝐧𝐞𝐮𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞- 𝐢𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞!
Doar împreună, fiecare cu un mic gest, cetățeni activi și conștienți, putem schimba lucrurile în această țară și percepția tuturor asupra instituțiilor publice. RESPECTUL NU E OPȚIONAL. NICI REACȚIA”
Sursa foto:
Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *