5 iunie 2023

24breakingnews

Știri de ultimă oră

Depozitările necontrolate de deșeuri din județul Bacău sunt din nou în atenția comisarilor GNM din teritoriu! Florin Bănică: Este inadmisibil ca autoritățile locale să comită astfel de fapte

2 min read
Spread the love

Depozitările necontrolate de deșeuri din județul Bacău sunt din nou în atenția comisarilor GNM din teritoriu, care au demarat mai multe verificări în urma unor sesizări venite pe adresa comisariatului județean.

 

Prima „razie” a comisarilor GNM – CJ Bacău a vizat UAT Comănești, unde s-a constatat existența unui depozit de deșeuri provenite din demolări (beton, cărămidă, BCA, piatră etc), pe un teren extravilan aflat pe domeniul public. În timpul verificărilor, reprezentantul UAT Comănești a pretins că deșeurile inerte provenite din construcții au fost transportate pe terenul respectiv în vederea consolidării drumului, pentru asigurarea circulației în condiții de siguranță, însă comisarii GNM au constatat că pentru depozitările respective, UAT Comănești nu deținea niciun act de reglementare din punct de vedere al protecției mediului. Prin urmare, pe lângă sancțiune contravențională constând în amendă, a fost aplicată și o sancțiune complementară de desființare a lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială și, în plus, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru încâlcarea prevederilor OUG nr. 92/2001 privind regimul deșeurilor.

A doua inspecție a avut loc pe raza Municipiului Bacău, mai precis în zona Străzii Constanței, unde existau informații cu privire la depozitarea unor deșeuri industriale rezultate din demolări (beton, azbest), pe o suprafață de 1,5 ha. Întrucât deșeurile provenite din desființarea unor garaje, aparțineau municipalității, UAT Municipiul Bacău a fost sancționată cu amendă în valoare de 70.000 lei și i-au fost impuse măsuri cu ternene (interzicere stocării deșeurilor din construcții/demolări și aducerea terenului la starea inițială). Potrivit documentelor, deșeurilor din azbest au fost preluate în vederea eliminării de către un operator autorizat. Și în acest caz, a fost înaintată o sesizare penală instituțiilor competente.

„Este inadmisibil ca autoritățile locale să comită astfel de fapte, în dispreț total față de mediul înconjurător pe care au datoria să-l protejeze! Asemenea atitudini iresponsabile vor fi sancționate la sânge de comisarii GNM, până când toți cei care cred că își pot bate joc de lege vor înțelege că mediul nu este doar un subiect de campanie. Ipocrizia asta trebuie sa inceteze! Ne arătăm preocupați de mediu, dar în realitate puțin ne pasă! Vă asigur ca toți aceștia, dar absolut toți, vor răspunde penal pentru faptele lor!” a declarat comisarul general adjunct, dâmbovițeanul Florin Bănică, referitor la aceste cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *